JUTRANJE REFLEKSIJE: Ukradeni spanec? Pomislite znova.
Nedelja, 7. september 2014
Dvorec Dornava ob 11.00
Dornava

Sodelujejo:
Richard Tognetti - avtor programa, violina
Per Rundberg - klavir

Spored:

Sergej Prokofjev: Pet melodij za violino in klavir op. 35bis (1925)
Arvo Pärt: Fratres za violino in klavir (1980)
***
Claude Debussy: Sonata v g-molu, L 140, za violino in klavir (1917)
Ludwig van Beethoven: Sonata za violino in klavir št. 10 v g-molu op. 96 (1812)

Ukradeni spanec? Pomislite znova.

Kaj je matinejski koncert? Učbeniki razlagajo, da poimenovanje izvira iz francoske besede “matin“ – jutro in da je to koncert, ki se odvija podnevi. Da, podnevi. Ker se, ironično (ali zato ker je francoščina mnogim očitno španska vas) večina matinej izvede v zgodnjih popoldnevih.

Kakorkoli že, učbeniki ne povedo ničesar o tem, kaj dela matineje tako zelo posebne. Kaj je “tisto nekaj“, zaradi česar jih moramo tudi mi (kot vsak festival, ki da kaj nase) vsako leto uvrstiti na naš program. Kot ne pove ničesar tudi o – priznamo – nekoliko načetem ugledu matinej, ki mu preštevilni še vedno slepo verjamejo. Saj veste, o čem gre beseda: A) to so koncerti, ki jih zvezdniki ne marajo (zato na njih ne nastopajo); B) to so koncerti, za katere morajo vstopnice prodajati po znižani ceni, da bi jih sploh prodali (nič čudnega – glej črko A); in C) to so koncerti, ki jih gospodje presmrčijo, dame preklepetajo, otroci pa prekričijo.
Če se strinjate, gotovo še niste bili na matinejah Festivala Maribor. Zanje namreč ne velja prav nič od naštetega, saj jih (k vragu z lažno skromnostjo!) – delamo tako, kot je treba: A) na sporedu so dopoldan, B) zvezdniki na njih redno nastopajo,  C) na njih še nismo zasledili prav nobenega smrčanja, klepetanja ali kričanja, torej očitno v črno zadenemo tudi s sporedi.

Kaj pa “tisto nekaj”? Tukaj je: si sploh lahko predstavljate lepši začetek lene nedelje poznega poletja, kot z odlično glasbo in kozarčkom vrhunskega vina...

In ko smo že pri glasbi - Richard Tognetti in Per Rundberg bosta izvedla tri violinske sonate. Virtuozno in lirično paradno skladbo Prokofjeva, Debussyjevo silovito, zadnje komponirano skladbo in zadnjo in najbolj refleksivno izmed Beethovnovih violinskih sonat. Koncert pričenjajo lirično ljubke melodije Prokofjeva in skladba Fratres, ki jo je Tognetti opisal kot "Arvo Pärt v svoji najboljši instrumentalni verziji."

Če se vam to ne zdi dovolj, potem kar ostanite v postelji. A ko bodo blazine postale neudobne, ko vas bo od poležavanja zabolelo v križu in ko vas bo načelo obžalovanje (in to se bo gotovo zgodilo), ne krivite nas. Naredili smo vse, da bi vas prepričali, ali ne?