PROGRAM FESTIVALA MARIBOR 2014

Letošnji festival prinaša niz dvanajstih skrbno premišljenih in nepričakovanih razkritij, pri čemer velja še posebej omeniti multimedijski, glasbeno-gledališki projekt Ukradeno?, ki so ga po Tognettijevi idejni zasnovi sooblikovali Robert Murray, Joseph Nizeti, Aljaž Zupančič, Jure Ivanušič in Nejc Bečan in bo z napetimi zasuki in preobrati dodatno osvetlil izmuzljivo naravo avtorstva in izvirnosti.

Festivalsko detektivko v kateri ni nič tako, kot se zdi na prvi pogled, odlikuje izvajalska zasedba. V vlogi idejnega vodje letošnjega festivala ponovno in s ponosom predstavljamo Richarda Tognettija, ki mu kot selektorje in avtorje ukradenih sporedov ob bok postavljamo tuja zvezdniška imena, violončelista Giovannija Sollimo, zasedbo Gypsy Devils in pianista Christiana Schmidta ter cenjene domače ustvarjalce kot so Marko Črnčec – avtor letošnje po naročilu festivala pisane jazzovske suite na temo Ukradeno, Božena Angelova, Bojan Cvetrežnik in Tim Urbanya.

Vlogo osrednjega akterja smo tudi v tokratni zgodbi namenili Orkestru Festivala Maribor, ki bo nastopil pod taktirko Richarda Tognettija, Simona Krečiča in Bojana Sudjića in ga ob priznanih domačih sestavljajo še vidni člani partnerskih organizacij Camerata Serbica in Bunt Festival iz Beograda.

Ob osrednjem prizorišču v dvorani Union se bo naša zgodba razodevala še v bleščeči dvorani Congress v Gradcu, v slavnostni dvorani s skrivnostjo obledelega sijaja obdanega dvorca Dornava in v gledališki dvorani Vetrinjskega dvora.

Ob Mestni občini Maribor in Ministrstvu za kulturo so nas v razkrivanju izvirnosti podprli številni pokrovitelji, donatorji, koproducenti in partnerji.