KRATKE BIOGRAFIJE AVTORJEV POSAMEZNIH PROGRAMOV

RICHARD TOGNETTI - violina, skladatelj in dirigent

»Richard Tognetti sodi med najbolj karakterne, prodorne in strastne violiniste, ki jih lahko danes slišite.« The Daily Telegraph (VB)

Je umetniški direktor in vodja Avstralskega komornega orkestra. Študiral je na Glasbenem konservatoriju v Sydneyu, podiplomski študij pa nadaljeval pri mariborskem profesorju Igorju Ozimu na Konservatoriju v Bernu, kjer je leta 1989 med vsemi absolventi, solisti dobil tudi prestižno nagrado Tschumi. Kasneje istega leta ga je odbor Avstralskega komornega orkestra imenoval za umetniškega vodjo. The Times ga je oklical celo za »najboljši komorni orkester na planetu«. Od leta 2008 do vključno 2012 se je kot umetniški vodja podpisoval pod Festival Maribor, kot redni gost s festivalom še danes sodeluje. Kar tri prestižne avstralske univerze so Richardu Tognettiju podelile častni doktorat, avstralska vlada pa ga je leta 1999 nagradila z najvišjim državnim priznanjem »National Living Treasure«.

Igra na violino Guarneri del Gesù iz leta 1743, ki mu jo je podaril anonimni avstralski donator.

GYPSY DEVILS

Sestavlja edinstvena kombinacija glasbenikov, ki ustvarjajo izvirno glasbo, presenetljive aranžmaje in nenavadne glasbene kombinacije. Tradicionalna glasba je obogatena z njihovim sodelovanjem z različnimi simfoničnimi orkestri, kjer zelo spretno združujejo klasično glasbo z drugimi glasbenimi zvrstmi, kot so jazz, etno in flamenko. Sestavni del umetniškega značaja orkestra je tudi romska glasba s pridihom izjemne virtuoznosti. Akademska in  profesionalna javnost uvršča zasedbo Gypsy Devils med najboljše tovrstne zasedbe na svetu. Zasedba sodeluje z mnogimi simfoničnimi orkestri, dirigenti, pevci in instrumentalisti različnih glasbenih zvrsti.

BOJAN CVETREŽNIK - violina, viola

Diplomiral je v razredu profesorja Mile Kosija, za tehniko igranja je hvaležen predvsem profesorju Helfriedu Fistru, mnogo se je naučil tudi na mojstrskih tečajih pri violistih Kim Kashkashian, Diemut Poppen, Tabei Zimmermann. Prejel je prvo nagrado na tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije z godalnim triom. Kot profesor viole in komorne igre je predaval na Srednji glasbeni šoli v Mariboru in bil zaposlen tudi kot solo-violist orkestra ljubljanske opere in violinist-solist v predstavi Varekai kanadskega artističnega gledališča 'Cirque de Soleil'.

MARKO ČRNČEC – skladatelj, klavir

Njegova glasbena pot se je začela, ko se je pri 6. letu starosti pričel učiti klasične glasbe s harmoniko, v 10. letu starosti pa je pričel z igranjem klavirja. V tem času je prejel več nagrad tako na državnih kot tudi na mednarodnih tekmovanjih. Po končanem študiju klasične glasbe je leta 2005 nadaljeval študij jazz klavirja na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je leta 2009 diplomiral v razredu profesorja Olafa Polziehna. Deluje kot multiinštrumentalist, skladatelj, aranžer in producent različnih glasbenih žanrov, predvsem jazzovske in popularne glasbe.

CHRISTIAN SCHMIDT - klavir

je izjemen pianist, čigar repertoar zajema vse od velikih klasičnih mojstrovin, do rock-a in jazz-a in alternativnih zvrsti. Predstavlja se kot solist, v klavirskem triu, kot tudi v večjih zasedbah. Klavir je študiral na glasbenih univerzah v Gradcu, na Dunaju in v Freiburgu. Podiplomski študij je nadaljeval s svojim triom »Trioskop« v mojstrskem razredu Tria Altenberg. Sodeloval je tudi na mojstrskih tečajih. Imel je več mednarodnih nastopov v okviru glasbenih festivalov v Vidmu in Berlinu in kot solist pri Jeunesse Musicale, v Dunajski koncertni hiši in pogosto z Graškimi simfoniki v Graškem kongresu.

BOŽENA ANGELOVA - violina

Po končani srednji glasbeni šoli v Mariboru je študij nadaljevala na visokih šolah ter univerzah za glasbo v Celovcu, Bernu, Salzburgu in v Baslu, kjer je študirala violino pri prof. Helfriedu Fistru ter pri prof. Igorju Ozimu, komorno glasbo pri prof. Rainerju Schmidtu (Hagen Quartett) in baročno violino pri prof. Reinhardu Goeblu. Leta 2006 je z odliko opravila magisterij v razredu prof. Igorja Ozima na univerzi za glasbo Mozarteum v Salzburgu. Kot solistka je nastopila z orkestrom Slovenske filharmonije, z orkestrom SNG Maribor, s simfoničnim orkestrom iz Celovca ter z orkestrom Ars Academica iz Španije.

GIOVANNI SOLLIMA - violončelo

Violončelo je študiral pri Giovanniju Perrieru in Antoniju Janigru, kompozicijo pa pri svojem očetu Elidoru Sollimi in Milku Kelemenu. Nastopal je v prestižnih svetovnih dvoranah in na priznanih odrih kot so Carnegie Hall, BAM, Alice Tully Hall, Knitting Factory v New Yorku, Wigmore in Dvorana kraljice Elizabete v Londonu. Kot skladatelj Sollima rad eksperimentira z vrsto glasbenih jezikov in ustvarja nove zmesi najbolj raznolikih žanrov. Skladal je za režiserje in koreografe, kot so Peter Greenaway, Bob Wilson, Peter Stein, John Turturro, Karole Armitage, Carolyn Carlson in z režiserjem Lasse Gjertsen posnel svoje delo Daydream (Sanjarjenje).

TIM URBANYA - DJ

Tim Urbanya je eden vodilnih predstavnikov slovenske elektronske glasbe. Leta 2005 se je povezal s prijateljem in skupaj sta začela projekt Vale & Timo. Njuno timsko delo je bilo uspešno, saj sta v sodelovanju s Portamento Records izdala EP- Play it, ki je dosegel visoka mesta na vodilnih elektronskih lestvicah po vsem svetu. Tim je prav tako so-ustanovitelj organizacije Sweet Entertainment, pri kateri sodeluje z enim izmed začetnikov elektronske glasbe v Sloveniji, Shocker D-jem. Tim je idejni vodja, producent, moderator in DJ najpopularnejše slovenske radijske oddaje z elektronsko glasbo Rush Hour. V svoji desetletni glasbeni karieri pa si je delil oder z znanimi imeni kot so: David Guetta, Steve Angello, Sebastian Ingrosso, Afrojack, Axwell…