O Festivalu za Maribor

Programski sklop Festival za Maribor s svojimi prireditvami privablja občinstvo željno izvirnih umetniških doživetij v klasični glasbi. S temi dogodki bomo nagovarjali meščane različnih starosti in interesov, predvsem pa tiste, ki so iz kulturnega dogajanja iz takšnih ali drugačnih razlogov izključeni. Vključili bomo tako starostnike in hospitalizirane osebe, mladino kot tudi zapornike in naključne mimoidoče.

Leto 2014 obeležuje dodaten sklop dogodkov v okviru programa Festival za Maribor.

1. V sodelovanju z Višjo šolo za gostinstvo in turizem pripravljamo projekt z naslovom Utrinki iz mariborske glasbene in kulinarične zgodovine. Omenjena prireditev se bo odvijala na več prizoriščih v mestu Maribor, s poudarkom na glasbenem in kulinaričnem dogajanju v posameznem zgodovinskem obdobju.

2. Z namenom prispevka v procesu zdravljenja bomo v sodelovanju z Univerzitetnim kliničnim centrom pripravili koncert, ki se bo odvijal v avli UKC-ja. Koncert bo namenjen osebam, ki so iz kulturnega dogajanja izključene zaradi bolezni.

3. Z domovi za ostarele pripravljamo predkoncertne pogovore s kratkimi glasbenimi vložki, ki bodo ilustrirali dogajanje v sklopu Festivala za Maribor 2014.

4. Tudi v letošnjem letu bomo nadaljevali s predstavami iz področja glasbenega gledališča v okviru Festivala na ulici. Avtor projekta v letu 2014, ki se bo tematsko navezoval na vodilno temo osrednjega programa FM z naslovom UKRADENO?, bo Jure Ivanušič, ki bo skupaj z različnimi mladimi umetniki, pripravil niz glasbeno-scenskih utrinkov.

5. Dogajanje osrednjega festivalskega programa  bodo spremljale tudi delavnice avtodidaktične glasbene teorijeOsrednji namen slednjih je spodbujanje ustvarjalnosti in aktivno vključevanje ciljnega občinstva v glasbeno dogajanje v Mariboru.

6. V sodelovanju z Zavodom za prestajanje kazni zapora Maribor bomo organizirali koncert - namenjen zapornikom. Na ta način želimo opozoriti na pozitivne učinke glasbe na zavest oseb in vzpostavljanje stikov v družbi, po izpustu.

7. Po tradiciji pripravljamo tudi zaključni koncert sklopa Festival za Maribor, ki je na sporedu v mesecu decembru, v dvorani Union. Namen zaključnega koncerta je posredno vplivati in širiti krog ljubiteljev klasične glasbe.

Z raznolikostjo umetniških dogodkov in brezplačnimi koncerti po mestnih trgih, bomo v času Festivala Maribor popestrili dogajanje v mestnem jedru.

Festival Maribor si pridržuje pravico do spremembe programov.